Το «πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις από τα συνολικά 72 προαπαιτούμενα , μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, ωστόσο η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησαν το πακέτο των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή το οποίο χαρακτήρισαν «ισορροπημένο» και «ολοκληρωμένο».

Ωστόσο, παρότι αναγνωρίζονται οι «σημαντικές προσπάθειες» που έχει καταβάλει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η Επιτροπή ενημέρωσε πως δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας. Μέχρι να γίνει αυτό και να υποβάλει η Επιτροπή στο κοινοβούλιο σχετική «γραπτή εγγύηση», η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «καμιά» παραπομπή σε επιτροπή (του Ευρωκοινοβουλίου) δεν μπορεί να λάβει χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για την έναρξη μιας «νέας σελίδας» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έκανε λόγο  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, η απόφαση της Κομισιόν είναι μια «καμπή» όσον αφορά τις βίζες για τους Τούρκους και συνιστά «μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ» και πρόσθεσε: «Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα (...) Υπάρχει μια αδικία, αυτή η αδικία οδεύει προς το να αρθεί».

«Ο στόχος είναι να γίνουμε πλήρες μέλος» της ΕΕ, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει «με κάθε ειλικρίνεια» τις προσπάθειές της ως προς αυτό. «Περιμένουμε την ίδια ειλικρίνεια από μέρους της ΕΕ», επισήμανε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία «από στρατηγική άποψη». Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μια την άλλη σήμερα περισσότερο απ' ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μια την άλλη περισσότερο αύριο απ' ό,τι σήμερα», είπε ακόμη.

Η Τουρκία είχε καταστήσει την κατάργηση της βίζας ως τον Ιούνιο απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει την εφαρμογή της  συμφωνίας στη Σύνοδο της ΕΕ στις 18 Μαρτίου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια, βρισκόμαστε στο σημείο περάτωσης των εργασιών», είπε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό το τεχνικό έργο και θα αρχίσουμε το ταχύτερο να παραδίδουμε βιομετρικά διαβατήρια στους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Ο Βολκάν Μποζκίρ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η Άγκυρα πιστεύει πως έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια –και τα 72– και ότι η Κομισιόν το επιβεβαίωσε σε αδρές γραμμές.