«Ουδέν σχόλιον» ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας μετά την κρίσιμη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου που διήρκεσε μια ώρα και 40 λεπτά.

Η αναφορά αυτή συσκοτίζει περαιτέρω το πολιτικό μέλλον του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ θέλουν να παραιτείται, λόγω διαφωνιών με τον Ερντογάν.

Χαρακτηριστική του ρήγματος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πάντως η αιχμηρότατη δήλωση του Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει σήμερα περαιτέρω πτωτική πορεία, μετά την μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε τους τελευταίους πέντε και πλέον μήνες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

«Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

Σε μια συναισθηματική και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP χθες Τρίτη ο Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο αντί να βλάψει το κόμμα. Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε μάχη με τον Ερντογάν ως έργο «τσαρλατάνων».

«Τα εκατομμύρια πολιτών που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο AKP δεν χρειάζεται να ανησυχούν», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.