ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν χθες για την επέκταση της εκεχειρίας στο Χαλέπι, όπου καταγράφονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τους αντάρτες τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκεχειρία αυτή «τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 00:01» τοπική ώρα «στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού», και «είδαμε μια γενική μείωση της βίας σε αυτές τις περιοχές, παρότι υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο περί συνέχισης των μαχών σε ορισμένες τοποθεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα διαπραγματεύονταν από την αρχή της εβδομάδας την επέκταση της συμφωνίας διακοπής των εχθροπραξιών στη Συρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, αλλά κατέρρευσε στα τέλη του Απριλίου στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας στον βορρά που παραμένει κομμένη στα δύο.

Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι –οι κυβερνήσεις των οποίων υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία– εμφανίζονταν όλο και περισσότερο βέβαιοι τις τελευταίες ημέρες ότι η συμφωνία θα ανανεωνόταν.

«Στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθειών μας για να αποκλιμακωθεί η βία στη Συρία και να επαναβεβαιωθεί η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη (συριακή) επικράτεια, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνήψαν χθες μια συμφωνία για την επέκταση αυτής της προσπάθειας στην επαρχία του Χαλεπιού, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Χαλεπιού και των περιχώρων της», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Για να διασφαλιστεί ότι «αυτό θα γίνει με διαρκή τρόπο, συντονιζόμαστε στενά με τη Ρωσία για (...) την επιτήρηση αυτής της ανανεωθείσας κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση αυτή.

Η απόφαση φαίνεται να τηρείται από τον συριακό στρατό, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα θέσει σε εφαρμογή «καθεστώς» ηρεμίας στην πόλη για 48 ώρες.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Συρίας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στη 01:00 την Πέμπτη.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε τη συμφωνία για διακοπή των εχθροπραξιών και στο Χαλέπι, ενώ τόνισε πως περιμένει από όλα τα μέρη –από τους αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Δύση και από τις κυβερνητικές δυνάμεις– να τηρήσουν την εκεχειρία.

«Αναμένουμε όλα τα μέρη στη (συμφωνία για τη) διακοπή των εχθροπραξιών να τηρήσουν πλήρως την εκεχειρία στο Χαλέπι, πράγμα που σημαίνει το καθεστώς και την αντιπολίτευση εξίσου», δήλωσε ο κ. Κέρι, έχοντας στο πλευρό του την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.