Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε την Ευρώπη πιο ευάλωτη έναντι του κινδύνου ενός νέου πολέμου, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετανιώσει στο παρελθόν όταν «γύρισε την πλάτη στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. έχει συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ άλλοτε εχθρικών χωρών και στη διατήρηση της ειρήνης.

Ο κ. Κάμερον προσέθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα που βιώνει η ήπειρος τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες. Όπως είπε, ενώ η Ευρώπη διανύει μία εν πολλοίς ειρηνική περίοδο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δεν έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τον πόλεμο στη Βοσνία, ενώ πιο πρόσφατα η Ρωσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

«Μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι διασφαλισμένες πέραν πάσης αμφιβολίας; Είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρουμε; Δε θα ήμουν τόσο απερίσκεπτος ώστε να υποθέσω κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βρετανός πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι ο απομονωτισμός ποτέ δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Βρετανίας και τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας έχουν σημασία για τη Βρετανία». Προς επίρρωση των λεγόμενών του παρέπεμψε ενδεικτικά στους δύο παγκοσμίους πολέμους, στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, η απόπειρα εισβολής στα βρετανικά νησιά από την Ισπανική Αρμάδα το 1588 και οι μάχες του Μπλένχαιμ και του Βατερλώ το 1704 και το 1815 αντίστοιχα.

«Αν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ευρώπη, ας μην προσποιούμαστε ότι μπορούμε να μη προσβληθούμε από τις επιπτώσεις», είπε ο κ. Κάμερον.