Την ακύρωση της απόφασης για την παραπομπή σε δίκη της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Βάλντιρ Μαρανιάου.

Ο κ. Μαρανιάου ανέφερε ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, οπότε και τα μέλη της κάτω βουλής ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας για άσκηση δίωξης εις βάρος της Ρούσεφ. Όπως τόνισε, τα μέλη της Κάτω Βουλής δεν έπρεπε να ανακοινώσουν δημόσια τη θέση τους πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι και η στάση των επικεφαλής των κομμάτων ήταν λάθος, αφού αρκετοί έδωσαν οδηγίες στους βουλευτές τους σχετικά με το πώς πρέπει να ψηφίσουν.

Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι επενέβη στους αριθμούς του προϋπολογισμού το 2014 για να κάνει την απόδοση της κυβέρνησή της στην οικονομία να δείχνει καλύτερη απ’ ό,τι ήταν, πριν την επανεκλογή της.

Υπενθυμίζεται ότι δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε διατάξει να τεθεί προσωρινά σε διαθεσιμότητα ο πρώην Πρόεδρος της κάτω Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, με την κατηγορία ότι παρεμπόδισε έρευνες γύρω από την εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ως επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Οι εισαγγελικές Αρχές υποπτεύονται ότι ο κ. Κούνια έλαβε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες στο πλαίσιο του αχανούς δικτύου «μαύρου» χρήματος που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις συμβάσεις και τη λειτουργία της Petrobras. Οι μίζες φέρεται να κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσε κρυφά στην Ελβετία. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Η  Ρούσεφ έχει χαρακτηρίσει τον κ. Κούνια ως έναν από τους «ηγέτες του πραξικοπήματος» εναντίον της. Οπαδοί της προέδρου υποστηρίζουν ότι ο κ. Κούνια κινείται εναντίον της επειδή αυτή αρνήθηκε να παρέμβει ώστε να τερματισθούν οι έρευνες σε βάρος του.

Υπό την ηγεσία του κ. Κούνια, η κάτω Βουλή έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για αποπομπή της κ. Ρούσεφ από την προεδρία.  Ο Κούνια είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής, πίσω από τον σημερινό αντιπρόεδρο Μιχέλ Τέμερ, ο οποίος επίσης κινδυνεύει με αποπομπή για παρόμοιες κατηγορίες με την κ. Ρούσεφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, η κ. Ρούσεφ ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει να «μάχεται» για να επιστρέψει στην κυβέρνηση ακόμα κι αν η Γερουσία εγκρίνει την παραπομπή της σε δίκη.

Η διαδικασία επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα αποφάσιζε εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί ή όχι. Εφόσον αυτό το σώμα έβγαζε αρνητική απόφαση, η Ρούσεφ θα απομακρυνόταν αυτόματα από το αξίωμα, στο οποίο θα την διαδεχόταν ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ.