current views are: 4

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση14:46

Ο Ολάντ παρακάμπτει το κοινοβούλιο για να περάσει τα εργασιακά

Να παρακάμψει το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο αρκετών ανταρτών βουλευτών για την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Δημοσίευση 14:46’

Να παρακάμψει το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο αρκετών ανταρτών βουλευτών για την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Να παρακάμψει το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο αρκετών ανταρτών βουλευτών για την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση, που έβγαλε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Γαλλίας, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, καθώς υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων, ενώ φέρνει αλλαγές σε άδειες, αργίες κ.ά θέματα.

Έτσι το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως επικύρωσε την προσφυγή σε ένα άρθρο του Συντάγματος, το 49-3, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περισσότερες διατυπώσεις.

Ωστόσο η δεξιά αντιπολίτευση έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν «συνέπεια» και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές της αριστεράς είχαν αφήσει να εννοηθεί ή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο και με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έλειπαν περίπου 30 ψήφοι για να περάσει ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Βαλς συναντήθηκε με 15 από αυτούς τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να τους πείσει να αλλάξουν στάση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία ενώ οι πολέμιοι του νομοσχεδίου το κρίνουν υπερβολικά φιλελεύθερο και φοβούνται ότι θα επιδεινώσει την εργασιακή ανασφάλεια.

Η προσφυγή στο άρθρο 49-3 του Συντάγματος αποτελεί «προσβολή για τον λαό» και «άρνηση της δημοκρατίας», τόνισε το κίνημα «Αγρυπνία» ((Nuit Debout), το οποίο γεννήθηκε μέσα από τις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών στη Γαλλία.

Τους τελευταίους δύο μήνες οι κινητοποιήσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι διαδηλώσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 31 Μαρτίου, όταν βγήκαν στους δρόμους 390.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια οι διαδηλώσεις έγιναν λιγότερο ογκώδεις αλλά περισσότερο βίαιες.

Το άρθρο 49-3 είχε χρησιμοποιηθεί και το 2015 προκειμένου να περάσει τότε ένα νομοσχέδιο που προωθούσε ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.


σχετικα αρθρα