Στη σκληρή γραμμή κατά της ΕΕ επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγόρησε τα κράτη – μέλη της Ένωσης ότι αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους πολιτικούς βραχίονες τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τα κράτη μέλη της να καταργήσουν τις βίζες για τους Τούρκους υπηκόους, σε αντάλλαγμα για τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Τόνισε πως η Τουρκία εξακολουθεί να χρειάζεται να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, και να εναρμονίσει με το κοινοτικό δίκαιο τους νόμους ενάντια στην τρομοκρατία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να τροποποιήσει πρώτα εκείνη τους νόμους της ενάντια στην τρομοκρατία και επισήμανε πως ελπίζει η Ευρώπη να εκπληρώσει την υπόσχεση της να χορηγήσει δυνατότητα μετάβασης χωρίς θεώρηση το αργότερο έως τον Οκτώβριο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολιτικούς βραχίονες τρομοκρατικών οργανώσεων (...) Είναι μαύρη κωμωδία η ΕΕ να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά τον ορισμό της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Περιμένουμε πρώτα απ' όλα από τα κράτη της ΕΕ να τροποποιήσουν τη δική τους νομοθεσία η οποία στηρίζει την τρομοκρατία», πρόσθεσε.