Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους που προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σε έκθεσή της που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, άλλους μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση υποστηρίζει ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά ως αποτέλεσμα των πυρών και των χτυπημάτων των συνοριοφυλάκων. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα παιδί.

Η οργάνωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται ότι εικονίζονται τα θύματα και τραβήχτηκε από έναν φύλακα ασφαλείας στον καταυλισμό των εκτοπισμένων αμάχων.

Στις εικόνες διακρίνεται ένα σώμα, μέσα στα αίματα, με επιδέσμους στο γυμνό στήθος του. Ένας νεκρός άνδρας φέρει κόκκινα και μαβιά σημάδια στην πλάτη και τα χέρια του.

Απαντώντας στην έκθεση του HRW ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί.

«Η Τουρκία​ δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων» είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

Το HRW δημοσιοποίησε επίσης αποσπάσματα από συνεντεύξεις με τέσσερα από τα θύματα, πέντε μάρτυρες και έξι ντόπιους Σύρους οι οποίοι περιέγραψαν επτά περιπτώσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά τις οποίες οι Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβόλησαν ή επιτέθηκαν σε 17 Σύρους αιτούντες άσυλο και σε δύο διακινητές.