Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, με τη συμφωνία για το προσφυγικό να τίθεται εν αμφιβόλω, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που φαίνεται να παρουσιάζονται ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Άγκυρα για να απελευθερωθεί η βίζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, απείλησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Τουρκια θα στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάρει τη «λάθος απόφαση» σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα.

Η απειλή του Μπουρχάν Κουζού, ανώτατου στελέχους του τουρκικού κυβερνόντος κόμματος, ήρθε καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας Τουρκίας και ΕΕ για την αναχαίτιση μιας άνευ προηγουμένου εισροής προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Αν πάρουν τη λάθος απόφαση, θα στείλουμε πρόσφυγες», ανέφερε ο Kuzu σε ανάρτησή του στο Twitter. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, πρόσθεσε ότι «αν ανοίξουν οι πόρτες της Τουρκίας, η Ευρώπη θα βουτήξει στη δυστυχία».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς εφέστησε την προσοχή στην Άγκυρα σχετικά με το εν λόγω ζήτημα λέγοντας πως η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας θα έρθει μόνο εάν εκπληρωθούν και τα 72 προαπαιτούμενα, βάζοντας μάλιστα φρένο σε οποιαδήποτε ψηφοφορία μέχρι τον Ιούλιο.

«Δεν του προώθησα το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά το άφησα στο γραφείο μου γιατί οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν ήταν ότι θα πάρουμε το σχέδιο για την απελευθέρωση εάν η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό δεν το έχει κάνει ξεκάθαρα» σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Ο κ. Σουλτς διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι η ευρωβουλή δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει ελαστικότητα απέναντι στην Τουρκία και ότι θα επιμείνει στους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που θέλουν την ΕΕ να προχωρά σε μια «βρώμικη» συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα.

«Αυτή η συμφωνία και οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις παρακολουθούνται στενά από την κοινή γνώμη. Υπήρχαν συνεχώς κατηγορίες, τις οποίες εγώ πάντα αντέκρουα, ότι έγινε μια συμφωνία με την Τουρκία εις βάρος της αξιοπιστίας της νομοθεσίας. Τώρα δείχνουμε ότι αυτό δεν ισχύει.  Έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία την οποία πρέπει να υλοποιήσουμε εάν η άλλη πλευρά πληροί τα κριτήρια για τα οποία δεσμεύθηκε. Δεν μπορούμε να πούμε έχουμε 72 μέτρα, πληρούνται τα 70 ή τα 69, μένουν 5-6, έλα μωρέ δεν πειράζει»