Νέα στοιχεία σχετικά με το εξαφανισμένο Boeing της Malaysia Airlines έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών και των συγγενών των θυμάτων.

Οι μαλαισιανές αρχές εκτιμούν πως τα δύο νέα κομμάτια που βρέθηκαν στις ακτές της Νοτίου Αφρικής και νησιού ανοικτά του Μαυρίκιου προέρχονται «σχεδόν σίγουρα» από την πτήση MH370, η οποία εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014.

Το τμήμα Νο.3, προέρχεται από κάλυμμα κινητήρα αεροσκάφους Rolls-Royce, ίδιο με αυτά που χρησιμοποιούνται από την Malaysia Airlines στα αεροπλάνα της Boeing 777, όπως ήταν αυτό που εξαφανίστηκε.

 

Πρόκειται για ένα τμήμα του περιβλήματος ενός από τους κινητήρες και για ένα τμήμα από το εσωτερικό τοίχωμα του θαλάμου - το πρώτο κομμάτι από το εσωτερικό του αεροσκάφους, που εντοπίστηκαν στο νησί Ροντρίγκεζ, ανοικτά του Μαυρίκιου

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Λιόου Τονγκ Λάι, ομάδα εμπειρογνωμώνων από διάφορες χώρες που εξέτασε τα δύο νέα κομμάτια θεωρεί πως συνάδουν με τον τύπο του αεροσκάφους και ότι πιθανότατα προέρχονται από την MH730.

Το Τμήμα Νο.4 είναι ένα διακοσμητικό laminate της εσωτερικής επένδυσης της κύριας καμπίνας και προσδιορίστηκε ότι προέρχεται από την μπροστινή, δεξιά πόρτα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.
 

 

Αν αποδειχθούν αληθινές οι εκτιμήσεις της Κουάλα Λουμπούρ θα έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε θραύσματα του αεροσκάφους, έστω και αν προσφέρουν ελάχιστα στη λύση του «μυστηρίου». 

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε θραύσματα έχουν εντοπιστεί σε ακτές σε διάφορα σημεία του Ινδικού Ωκεανού (το πρώτο στη Ρεϋνιόν, τα δύο επόμενα στη Μοζαμβίκη), ενώ σημειώνεται πως ούτε η εξέταση των θαλάσσιων οργανισμών πάνω στις επιφάνειές τους δεν έχει δώσει πολλά στοιχεία για την περιοχή στην οποία μπορεί να έπεσε το αεροσκάφος. 

Πάντως, όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι απαντήσεις για το τι απέγινε η μοιραία πτήση βρίσκονται στα μαύρα κουτιά, τα οποία παραμένουν άφαντα.

Τα ίχνη της πτήσης MH370 εξαφανίστηκαν μετά την απογείωση του αεροσκάφους από την Κουάλα Λουμπούρ κι ενώ πετούσε με προορισμό το Πεκίνο, στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα. Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε στις 01.26 ώρα Μαλαισίας, πάνω από τον Κόλπο της Ταϊλάνδης, στον εναέριο χώρο μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ.