Κλίμα πόλωσης παρατηρείται στις ΗΠΑ, ενόψει της διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων, με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν έναν θερμό προεκλογικό αγώνα, μέχρι την 8η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Παρά το ενδεχόμενο ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας διαδικτυακής έρευνας έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση, καθώς το ποσοστό επιρροής του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου αυξήθηκε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιντιάνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο και δείχνει ότι ποσοστό 41% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να ψηφίσουν την Κλίντον, έναντι ποσοστού 40% που θα ψήφιζαν τον Τραμπ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να προσδιορίζεται στο 19%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.289 ερωτηθέντων, σε διάστημα 5 ημερών και έχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.

«Το ποσοστό αυτό, με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, καθώς αισθάνομαι ότι ακολουθώ τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε γραπό του σχόλιο στο Reuters.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον δε στάθηκε δυνατό να σχολιάσει τη δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση (Reuters/ Ipsos) που πραγματοποιήθηκε το πενθήμερο μέχρι την 4η Μαΐου έδινε στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ποσοστό 48%, έναντι ποσοστού 35% στον Τραμπ. Κατά την άποψη του Ρεπουμπλικάνου στρατηγιστή Ντέιβ Κάρνεϊ, η παραπάνω δημοσκόπηση έδειξε την πολιτική αδυναμία της Χίλαρι Κλίντον, η οποία μάχεται ακόμη με το συνυποψήφιό της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς.

«Βρίσκεται στη δημόσια ζωή για δεκαετίες, υπηρέτησε στο υπουργείο των Εξωτερικών, ενώ τώρα περνάει σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, σε μια προεκλογική εκστρατεία, την οποία όλοι νόμιζαν ότι θα κέρδιζε με μεγάλη ευκολία,” δηλώνει ο Κάρνεϊ που έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ. “Όλοι νόμιζαν ότι θα ήταν μια φαρσοκωμωδία», πρόσθεσε.