current views are: 11

12 Μαΐου 2016
Δημοσίευση09:58

Βραζιλία: Σε δίκη παραπέμπεται η Ρούσεφ

Υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη αποφάσισε η Γερουσία της Βραζιλίας, με ερώτημα την καθαίρεσή της.

Δημοσίευση 09:58’

Υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη αποφάσισε η Γερουσία της Βραζιλίας, με ερώτημα την καθαίρεσή της.

Υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη αποφάσισε η Γερουσία της Βραζιλίας, με ερώτημα την καθαίρεσή της, με μια ιστορική απόφαση που ελήφθη σ’ ένα πλαίσιο βαθιάς ύφεσης και ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο θα αντιμετωπίσει τώρα ο Μισέλ Τέμερ, ο αντιπρόεδρος που τη διαδέχεται.

Με ψήφους 55 έναντι 22, οι γερουσιαστές (αποφάσισαν ότι η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί επειδή παραβίασε τους νόμους για τους δημόσιους λογαριασμούς.

Όταν η απόφαση ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα, η θητεία της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας θα ανασταλεί, τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών, και ο  Μισέλ Τέμερ θα ασκεί χρέη προέδρου όσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη της.

Η τελική ετυμηγορία των γερουσιαστών θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση βάζει τέλος σε περισσότερο από 13 χρόνια διακυβέρνησης του αριστερού Κόμματος των Εργατών, που αναδείχθηκε από το εργατικό κίνημα της Βραζιλίας και βοήθησε να βγουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι, πριν πολλοί από τους ηγέτες του βρεθούν αντιμέτωποι με έρευνες για διαφθορά.

Η διαδικασία της παραπομπής άρχισε τον Δεκέμβριο στην κάτω βουλή του Κογκρέσου και η Ρούσεφ, μια 68χρονη οικονομολόγος και πρώην μέλος μαρξιστικής ανταρτικής οργάνωσης η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, είναι απίθανο να αθωωθεί στη δίκη της, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι έξι μήνες.

Για να την καταδικάσει, η Γερουσία χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, όμως η έκταση της ήττας της στη σημερινή ψηφοφορία έδειξε πόσο λίγη υποστήριξη διαθέτει η πρόεδρος.

“Σήμερα προσπαθούμε να υπερβούμε αυτή την κατάσταση παύοντας μια ανεύθυνη κυβέρνηση. Δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μάριο Μάτζι, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές σόγιας της Βραζιλίας, ο οποίος αναμένεται ότι θα γίνει υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Τέμερ.

Η Ρούσεφ έχει αρνηθεί ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και έχει χαρακτηρίσει την παραπομπή της “πραξικόπημα”.

Πυροτεχνήματα ρίχτηκαν σε μερικές γειτονιές σε διάφορα σημεία της Βραζιλίας μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο τέλος μιας 20ωρης συνεδρίασης στη Γερουσία. Η αστυνομία συγκρούσθηκε για λίγο με διαδηλωτές υπέρ της Ρούσεφ χθες στην Μπραζίλια. Οι διαδηλωτές έριχναν πέτρες και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.


σχετικα αρθρα