Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί ώστε να υπάρξει κατάργηση της βίζας.

«Ορίσαμε τα κριτήρια γι' αυτή την κατάργηση, υπάρχουν 72 και το 65ο είναι η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμμένουμε σε αυτό και η αποχώρηση ενός πρωθυπουργό  δεν σημαίνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μπορούν να αγνοηθούν», πρόσθεσε.

«Εάν ο κ. Ερντογάν επιλέξει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς την Ευρώπη, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου και εκείνος θα πρέπει να τους το εξηγήσει», κατέληξε.

Επίκεντρο της σύγκρουσης Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ευρώπη εκτιμά πως ο νόμος επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ως τρομοκράτες, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.

Να ρίξει τους τόνους, επιχείρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας πως «Η συμφωνία των 28 μελών της Ένωσης και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν είναι "νεκρή"»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον ορισμό των εγκλημάτων τρομοκρατίας, όρος που περιλαμβάνεται στα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκία, όμως, αρνήθηκε να το κάνει αυτό, λέγοντας πως η νομοθεσία είναι κρίσιμης για την καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών και των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, τόνισε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για τη συμφωνία για τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε:

«Ότι είναι απαράδεκτο για την Τουρκία εάν η συμφωνία αναβληθεί άδικα»