Πυρά στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύουν οι γερμανικές εφημερίδες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να του τεθούν όρια σε σχέση με τους εκβιασμούς που κάνει στο προσφυγικό ζήτημα. 

Ειδικότερα, η Welt του Βερολίνου σημειώνει:

Διαρκείς εκβιασμοί είναι μια πολύ κακή βάση για την πολιτική των δημοκρατών. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει η ίδια να πράξει και να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της, έτσι όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι.

Η Frankfurter Rundschau τονίζει επίσης «Πρόκειται για ανθρώπους. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και εκατομμύρια Τούρκοι, που ζουν στην ΕΕ. Θέλουν να μπορούν να επισκέπτονται χωρίς προβλήματα τους συγγενείς τους. Οι απειλές είναι ένα θέμα. Αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν μια πολιτική υπέρ των πολιτών».

Τέλος για το ίδιο θέμα η Westfälischen Nachrichten επισημαίνει: «Η συμφωνία για τους πρόσφυγες θα μπορούσε να ναυαγήσει εάν δεν εφαρμοστεί η απελευθέρωση της βίζας.

Επιπλέον η Ευρώπη καλά θα κάνει να θέσει όρια στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Η απλή αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στον Ερντογάν ακόμα και εάν ο ίδιος απειλεί ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα οδηγηθεί σε ναυάγιο».