Για πραξικόπημα και φάρσα έκανε λόγο στο κύκνειο διάγγελμά της ως πρόεδρος της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία παύθηκε από το αξίωμα αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες για τη διαχείριση των οικονομικών.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Γερουσίας, που διήρκεσε περίπου 20 ώρες, η Ρούσεφ αποπέμφθηκε με 55 έναντι 22 από την προεδρία της χώρας και παραπέμπεται σε δίκη.

Την προεδρία πλέον αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της Ρούσεφ εντός εξαμήνου.

Απευθυνόμενη στους πολίτες και ενώ οι υποστηρικτές της φώναζαν συνθήματα όπως «Ντίλμα, η πολεμίστρια του έθνους της Βραζιλίας», η Ρούσεφ, υποστήριξε την αθωότητά της και υποστήριξε ότι διακυβεύεται η δημοκρατία της χώρας.

«Ποτέ μου δεν δέχθηκα δωροδοκίες. Αντιθέτως, πολέμησα κατά της διαφθοράς. Αυτή είναι μία διαδικασία ενάντια σε έναν τίμιο άνθρωπο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως νιώθει υπερήφανη που ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας.

«Η μοίρα πάντα μου έστειλε σοβαρές προκλήσεις. Κάποιες έμοιαζαν ανυπέρβλητες», είπε σε άλλο σημείο η Ρούσεφ, αναφερόμενη στη μάχη της με τον καρκίνο ενώ προανήγγειλε ότι δεν θα τα παρατήσει λέγοντας: «Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν ώστε να διατηρήσω τη θητεία μου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018».

Η Ρουσέφ κατηγορείται για χειραγώγηση των οικονομικών στοιχείων προκειμένου να αποκρύψει το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα πριν την επανεκλογή της το 2014.