Στην ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες ροές με αυτές που δέχεται η Ευρώπη τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Έχουμε ευθύνη για άλλες χώρες, για την Τουρκία, την Λιβύη, για κάποια αφρικανικά κράτη - αυτό μπορεί κανείς να το ονομάσει και εξάρτηση», δήλωσε η καγκελάριος, μιλώντας σήμερα σε Συνέδριο στο Βερολίνο.

Εκεί, η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής πρέπει να γίνει από πολλές χώρες ταυτόχρονα και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να αποφασίζει η ίδια ποιος μπορεί να τα περάσει και ποιος όχι.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει απογοήτευση από πολλές πλευρές, παραδέχθηκε η καγκελάριος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα κράτη τα οποία αρνούνταν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά και στην ανησυχία πολλών πολιτών. «Η παγκοσμιοποίηση τρομάζει πολλούς, οι οποίοι κατόπιν αναζητούν απλές λύσεις», δήλωσε, αναφερόμενη στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε γέφυρες, να εξηγήσουμε ξανά και ξανά και να παρουσιάσουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να γίνει ένα πουλόβερ το οποίο θα ξηλώνεται με την πάροδο του χρόνου. «Δεν ξέρω αν μετά θα ξαναβρώ νέο νήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν κάποτε θα υπάρξουν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι οικονομικά επιτυχημένη, τόνισε ωστόσο ότι η ίδια θέλει να ελπίζει ότι θα υπάρχει μια μαχητική Ευρώπη.