Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι συνομιλίες ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς το εμπόδιο της χαλάρωσης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που βάζουν ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση της βίζα οι Βρυξέλλες φαίνεται να είναι αξεπέραστο.

Προς τούτο, ήρθαν σήμερα οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος επεσήμανε πως οι συνομιλίες με την ΕΕ έφτασαν σε αδιέξοδο και θα πρέπει να βρεθεί «νέα φόρμουλα» για να σωθεί η συμφωνία.

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαμε σήμερα στις Βρυξέλλες. Είναι ουσιώδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει μια νέα φόρμουλα» είπε ο Μποζκίρ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Σε άλλες του δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, ο Μποζκίρ δήλωσε πως το αίτημα για αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, είναι η «αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας». Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει εναγωνίως την επιτυχία της συμφωνίας, επιμένει ταυτόχρονα ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνει και την τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτούς τους νόμους για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην ΕΕ φαίνεται να εντείνεται έπειτα από την «καρατόμηση» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του μετριοπαθούς πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου πριν από μία εβδομάδα.

Σε μία περίοδο που η ένταση με τους Κούρδους βρίσκεται στο απόγειό της, η βία στη γειτονική χώρα οργιάζει – καθώς οι ύποπτες βομβιστικές επιθέσεις πλέον έχουν εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο-  ο Ερντογάν απαλλαγμένος από τον μετριοπαθή Αχμέτ Νταβούτογλου, [που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους], πλέον έχει ξεσαλώσει και σηκώνει την αντιπαράθεση σε επικίνδυνα υψηλούς τόνους.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολιτικούς βραχίονες τρομοκρατικών οργανώσεων (...) Είναι μαύρη κωμωδία η ΕΕ να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά τον ορισμό της τρομοκρατίας», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις προθέσεις του. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου…

Στην ουσία, ο Ερντογάν αμφισβητεί την ίδια τη συμφωνία που υπεγράφη τον Μάρτιο –γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με τις σημερινές δηλώσεις του Μποζκίρ- με τον σύμβουλό του Μπουρχάν Κουζού να εξειδικεύει ακόμη περισσότερο τη σκέψη του αφεντικού του λίγο αργότερα, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα μία απροκάλυπτη απειλή η οποία δείχνει και το ποιος σε τελική ανάλυση ελέγχει τις… κάνουλες των προσφυγικών ροών: «Αν πάρουν τη λάθος απόφαση [σ.σ. οι ευρωπαίοι], θα στείλουμε πρόσφυγες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, πρόσθεσε μάλιστα ότι «αν ανοίξουν οι πόρτες της Τουρκίας, η Ευρώπη θα βουτήξει στη δυστυχία».