Ο Αλγερινός Όμαρ Νταντάς, που συνελήφθη στην Ελλάδα αμέσως μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου αρνήθηκε ότι γνώριζε τον αρχηγό της οργάνωσης, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ο οποίος συμμετείχε στη συνέχεια στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2015.

«Το είπα και στην πρώτη κατάθεσή μου, δεν τον γνωρίζω» είπε ο 33χρονος Νταντάς, καταθέτοντας μέσω διερμηνέα στο δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση. Ο Νταμάς, που ζούσε παράνομα στην Ελλάδα από το 2005, υποστήριξε ότι όταν συνελήφθη στην Αθήνα η ελληνική αστυνομία του έδειξε δύο φωτογραφίες του Αμπαούντ.

Ο Νταμάς συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2015, δύο ημέρες μετά την εξάρθρωση του πυρήνα της Βερβιέ, στο πλαίσιο της εκτέλεσης διεθνούς αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αμπααούντ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Χέντρικ, είπε ότι θεωρήθηκε ύποπτος κυρίως επειδή το ένα από τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του κατά τη στιγμή της σύλληψής του είχε χρησιμοποιηθεί με μια κάρτα SIM που αντιστοιχούσε στον τηλεφωνικό αριθμό με τον οποίο επικοινωνούσε ο Αμπαούντ με τους συνεργούς του στο Βέλγιο.

Ο Αμπαούντ, που στη συνέχεια διέφυγε στη Συρία, ήταν ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν τις επιθέσεις του Παρισιού λίγους μήνες αργότερα.

Στην κατάθεσή του πάντως ο Νταμάς παραδέχτηκε ότι φιλοξενούσε στο σπίτι του στην Αθήνα επί περίπου έναν μήνα έναν άλλο κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

Η δίκη, που ξεκίνησε την Δευτέρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Η κατάθεση του Νταμάς θα συνεχιστεί την Τρίτη.