Τεράστια πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά σε μία μικρή πόλη στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα ένα πυκνό, μαύρο τοξικό νέφος να απλωθεί και να απειλεί τους κατoίκους της.

Η πυρκαγιά στη μεγαλύτερη ελαστικών στην Ισπανία προκάλεσε «ένα τοξικό νέφος που μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια», μιας πόλης 20.000 κατοίκων, προειδοποίησαν οι αρχές της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τοςυ όμως προς το παρόν δεν έχουν κρίνει αναγκαίο να απομακρύνουν από την περιοχή τους περίπου 11.000 ανθρώπους που ζουν πιο κοντά στην χωματερή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Σεσένια και Βαλντεμόρο.

Μέχρι αργά το μεσημέρι η πυρκαγιά είχε επεκταθεί στα τρία τέταρτα της γιγαντιαίας χωματερής, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα, τον Εμιλιάνο Γκαρθία-Πάχε, οι φλόγες μπορεί να συνεχίσουν να καίνε «επί πολλές ημέρες». Ο αρχιεπιθεωρητής της πυροσβεστικής Λουίς Βιγιαροέλ διαβεβαίωσε πάντως ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

Εκτός από τους πυροσβέστες της Μαδρίτης και του Τολέδου, στις προσπάθειες για την κατάσβεση συμμετείχαν και τρία ελικόπτερα ενώ αναμένονταν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο δήμαρχος της Σεσένια, Κάρλος Βελάσκεθ, κατήγγειλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ότι πρόκειται για εμπρησμό, εξηγώντας ότι οι ισχυρές βροχές που έπεφταν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες καθιστούν αδύνατη την εκδήλωση μιας τυχαίας πυρκαγιάς στη χωματερή.

Η συγκεκριμένη χωματερή δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2003 χαρακτηρίστηκε παράνομη, όμως δεν έγινε τίποτα για να απομακρυνθούν από την περιοχή τα ελαστικά που είχαν συσσωρευτεί σε μια έκταση ίση με 14 γήπεδα ποδοσφαίρου και έφταναν σε ύψος τα τρία μέτρα.