Την απρόσκοπτη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία ακόμα και αν οι πολίτες επιλέξουν την έξοδό της από την ΕΕ υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Θα αντιμετωπίσω τους πάντες δίκαια και δεν θα έχει καμία διαφορά για εμένα αν είναι εντός της ΕΕ ή όχι» φέρεται να δήλωσε ο αμερικανός μεγιστάνας και μοναδικός πια υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών σε μια συνέντευξή που παραχώρησε στον Πιρς Μόργκαν, και θα μεταδοθεί τη Δευτέρα από το τηλεοπτικό κανάλι ITV.

«Σίγουρα δεν θα βρεθείτε στο τέλος της ουράς, αυτό σας το υπόσχομαι», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

Πρόκειται για μια δήλωση εκ διαμέτρου αντίθετη με τις απόψεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα είπε στους Βρετανούς ότι αν επιλέξουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα μπορούσαν να βρεθούν «στο τέλος της ουράς».

Ο  Τραμπ άλλωστε είχε ταχθεί φανερά υπέρ του Brexit όταν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News: «Νομίζω ότι το μεταναστευτικό ήταν απαίσιο πράγμα για την Ευρώπη. Μεγάλο μέρος του προωθήθηκε από την ΕΕ. Θα έλεγα προσωπικά ότι θα τα πάνε καλύτερα χωρίς αυτήν (την ΕΕ), αλλά δεν το λέω ως συμβουλή - απλώς είναι η αίσθησή μου (...). Θα έλεγα ότι αυτοί (οι Βρετανοί) θα τα πάνε καλύτερα χωρίς αυτήν, αλλά θέλω να πάρουν οι ίδιοι την απόφαση».