Κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσέφυγε αυτή την εβδομάδα μια ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία,στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt am Sonntag.

Η Welt am Sonntag διευκρινίζει ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι καθηγητές και οι επιχειρηματίες που προσέφυγαν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ξεκινάει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου για τους Γερμανούς φορολογούμενους -υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές των απλών Γερμανών και μπορεί να ενισχύσουν την δεξιά πτέρυγα.

Τόσο ο εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας όσο και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.