Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Ιταλία προκειμένου να γλιτώσει τον πέλεκυ της δικαιοσύνης συνελήφθη κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας στην Κίνα που φέρεται να είχε καρπωθεί 700 εκατομμύρια ευρώ, εξαπατώντας ανυποψίαστους επενδυτές.

Ο λόγος για τον Σου Τσιν, που ήταν ο διαχειριστής μιας σειράς εταιρειών υπό την "ομπρέλα" της Zhongin Capital Management της Σαγκάης, και συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Σαγκάης

Την ώρα που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τις πανάκριβες συνήθειες του και το πολυτελές διαμέρισμά του με τα παγώνια και τα σιντριβάνια ο ίδιος «ομολόγησε» τις πράξεις του μιλώντας στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Dragon TV εκτός απ’ αυτόν στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει άλλα 34 στελέχη και υπάλληλοι των εταιρειών,  που κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια γουάν από 25.000 επενδυτές και σήμερα χρωστούν περίπου 5,2 δισεκ. γουάν (700 εκατ. ευρώ) σε πάνω από τους μισούς από αυτούς.

«Στην πραγματικότητα ήταν το τέλειο μοντέλο μιας πυραμιδικής απάτης τύπου Πόντσι», παραδέχτηκε ο Σου Τσιν στην "ομολογία" του που μεταδόθηκε την Κυριακή από την επίσημη κρατική τηλεόραση China Central Television (CCTV). Η εταιρεία «πλήρωνε τους τόκους στους πρώτους επενδυτές αντλώντας από τα χρήματα των αμέσως επόμενων», εξήγησε ο 35χρονος άνδρας.

Ένα μέρος από τα κεφάλαια που του είχαν εμπιστευτεί οι επενδυτές τα χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος: δαπάνησε περίπου 500 εκατομμύρια γουάν σε πολυτελείς κατοικίες και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Dragon TV.

Ο Σου και η σύζυγός του νοίκιαζαν στη Σαγκάη ένα διαμέρισμα 1.200 τετραγωνικών μέτρων σε ένα από τα ακριβότερα συγκροτήματα κατοικιών της χώρας. Στο σπίτι αυτό είχε εγκαταστήσει σιντριβάνια στο σαλόνι και εξέτρεφε παγώνια, ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της η επίσημη εφημερίδα Jiefang Ribao.

Οι απάτες αυτού του είδους δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην Κίνα. Τα θύματα είναι συνήθως αποταμιευτές που ψάχνουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις πιο επικερδείς από αυτές των τραπεζών, οι οποίες προσφέρουν πολύ μικρά επιτόκια. Τον Φεβρουάριο, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν 21 στελέχη μιας εταιρείας που φέρεται ότι εξαπάτησε 900.000 ανθρώπους.

 Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, αφού υπολογίζεται ότι οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια γουάν (7 δισεκ. ευρώ).