Κόβει την ανάσα η εικόνα ενός ελέφαντα, ο οποίος φαίνεται να δακρύζει λίγο πριν ξεψυχήσει. Η επίμαχη φωτογραφία απεικονίζει έναν θηλυκό ελέφαντα, την Yani, στις τελευταίες στιγμές της ζωής, λίγα λεπτά πριν πεθάνει.

Ο συγκεκριμένος ελέφαντας ανήκει στο είδος των ελεφάντων της Σουμάτρας, που είναι μικρότεροι από τους Αφρικανικούς ελέφαντες. Ζούσε σε έναν ζωολογικό κήπο στο νησί Java της Ινδονησίας και, όπως αποκαλύφθηκε, ο ζωολογικός κήπος δεν διέθετε τα απαραίτητα μέσα για την φροντίδα των ζώων.

Μία εβδομάδα πριν το άτυχο ζώο φύγει από την ζωή, είχε αρρωστήσει και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου το μετέφεραν αλυσοδεμένο έξω από τον χώρο όπου ζούσε... Εκεί ο φωτογραφικός φακός έπιασε τη Yani, 34 ετών, να δακρύζει την ώρα που πεθαίνει. Η ελεφαντίνα φαίνεται να λυγίζει μπροστά στο θάνατο και να κλαίει, καθώς οι ελέφαντες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, κλαίνε όταν βιώνουν λύπη ή στιγμές πίεσης. 

Μετά τον θάνατο του ελέφαντα ο ζωολογικός κήπος δέχθηκε σκληρή κριτική από την τοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος δεν διέθετε ούτε κτηνίατρο, ούτε επαρκές προσωπικό. Ο δήμαρχος της περιοχής είχε επισκεφθεί τον ελέφαντα λίγο πριν πεθάνει και ανάρτησε φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Instagram, ενώ δήλωσε ότι ο ζωολογικός κήπος θα έπρεπε να είχε ζητήσει βοήθεια για να καλύψει τις ελλείψεις του.

Οι ελέφαντες της Σουμάτρας είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση και απαριθμεί περίπου 2.400 με 2.800 ελέφαντες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέσα σε δέκα χρόνια, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά της λαθροθηρίας, το είδος αναμένεται να εξαφανιστεί.