Την έξοδο της χώρας από την ΕΕ υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων στη Βρετανία, κρίνοντας ότι θα ενισχύσει την οικονομική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το ίδιο κλίμα υπέρ του Brexit έδειξε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βρετανίας, με το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης να αυξάνονται από το 30% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου στο 37% τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό όσων είναι υπέρ της παραμονής να υποχωρούν από το 60% στο 54%.

Παράλληλα σε επιστολή που δημοσίευσε χθες η Daily Telegraph, περισσότερες από 300 προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Την ώρα λοιπόν που ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να διατυπώσει οικονομικά επιχειρήματα για την παραμονή στην ΕΕ, πολλοί επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι το Brexit θα αυξήσει τις δυνατότητες της βρετανικής οικονομίας επικαλούμενοι τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο συμφωνιών με άλλες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

«Οι ρυθμιστικοί κανόνες είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην παγκόσμια αρένα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χίσκοξ, πρώην πρόεδρος της Hiscox Ltd.

Ο Ρόκο Φόρτε, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων, υποστηρίζει ότι η έλλειψη μεταρρυθμιστικής δυναμικής στην ηπειρωτική Ευρώπη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη Βρετανία. Αν και ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εργαζόμενους από χώρες εκτός της Βρετανίας, ο ίδιος λέει ότι θα «μπορούσε να ζήσει» με αυστηρότερους κανόνες σε ό,τι αφορά την πρόσληψη αλλοδαπών υπάλληλων. «Αυτή η χώρα έχει εδώ και λίγο καιρό την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Αποτελεί μαγνήτη για τον κόσμο», δήλωσε.

Ο Ρόκο απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα εκκινήσει μια περίοδο επιζήμιας αβεβαιότητας καθώς η Βρετανία θα διαπραγματευθεί τη νέα της σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. «Δεν θα υπάρξει τεράστια αναταραχή», λέει. «Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιόητα απ’ ό,τι θα υπάρχει τότε».

Ο Τιμ Μάρτιν, ιδρυτής της αλυσίδας παμπ Wetherspoons, είναι εξίσου πεπεισμένος ότι το Brexit θα ευνοήσει τις επιχειρήσεις του, παρόλο που και αυτός δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο όπου απασχολεί εργαζόμενους άλλων εθνικοτήτων. «Τα οφέλη για την επιχείρησή μου θα είναι μια χώρα με μεγαλύτερη ευημερία», είπε.

Όπως και ο Ρόκο, ο Μάρτιν λέει ότι δεν έχει καθόλου άγχος για το Brexit. «Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις είναι από την νέα νομοθεσία της ΕΕ, την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε», πρόσθεσε.

Η Έμμα Πούλεν, διευθύνουσα σύμβουλος της British Hovercraft Company, μιας μικρής μεταποιητικής εταιρίας στη νότια Αγγλία, επίσης πιστεύει ότι εάν η αγορά είναι ρυθμισμένη σε μικρότερο βαθμό αυτό θα σημαίνει ότι «το επιχειρηματικό κόστος θα μειωθεί δραστικά εάν αποχωρήσουμε από την ΕΕ». Προσθέτει ότι θα ευνοήσει την οικονομία εάν, όπως προβλέπουν κάποιοι οικονομολόγοι, η στερλίνα υποχωρήσει απότομα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Εάν κάνει μεγάλη βουτιά η λίρα, θα είμαι ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που θα χαρώ», λέει. «Το να παραμένει χαμηλά η λίρα… θα βοηθήσει τις εξαγωγές μας».

Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι το θεμελιώδες ερώτημα που αντιμετωπίζει η χώρα ξεπερνά τα όρια της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Η όλη ιδέα της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την ελίτ των μορφωμένων και φιλελεύθερων», λέει ο Μάρτιν. «Για εμένα, προσπαθώ να πω ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουμε τη δημοκρατία».