Την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 30 Μαΐου, στο Παρίσι, διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Μεσανατολικού ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Όπως εξήγησε «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δεν μπορεί να έρθει στις 30 Μαΐου, συνεπώς η διάσκεψη καθυστερεί, θα διεξαχθεί το καλοκαίρι».

Στο μεταξύ το Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, αμφισβητώντας την αμεροληψία της Γαλλίας στην όλη προσπάθεια επανάληψης της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, με αφορμή ψήφισμα της Unesco.

Συγκεκριμένα η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ενοχληθεί γιατί στο κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο υπέγραψε και η Γαλλία, η Πλατεία των Τεμενών δεν αναφέρεται καμία φορά με την εβραϊκή ονομασία της ("Όρος του Ναού") ενώ το Τείχος των Δακρύων αναφέρεται μόνο μέσα σε εισαγωγικά. Σύμφωνα με το Ισραήλ.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, και μετά τις πυροσβεστικές δηλώσεις του Ζαν Μαρκ Ερό στην Ιερουσαλήμ περί παρεξηγήσεων, ο πρόεδρος Ολάντ κατήγγειλε με τη σειρά του ένα «δυσάρεστο» ψήφισμα.

«Είναι απαραίτητη η πρωτοβουλία αυτή, γιατί αν δεν γίνει τίποτα, αν η Γαλλία δεν αναλάβει μια ισχυρή πρωτοβουλία, τι θα συμβεί; Η εποικιστική δραστηριότητα, οι επιθέσεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένες συγκρούσεις θα συνεχιστούν, οι Παλαιστίνιοι θα πάνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε ο Ολάντ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η διάσκεψη αυτή όπου θα μετάσχουν περίπου είκοσι χώρες, καθώς και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, αλλά όχι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, αναμένεται να προετοιμάσει, σε περίπτωση επιτυχίας, μια δεύτερη διεθνή διάσκεψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με την παρουσία αυτή τη φορά ισραηλινών και παλαιστινίων ηγετών.

«Πρέπει να φτάσουμε εκεί (...) Θα δημιουργήσουμε με όλους τους παράγοντες, τις μεγάλες χώρες και τις γειτονικές χώρες, τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Ολάντ.