Για πληροφορίες που είχαν οι αρχές του Βελγίου για τον αρχιτζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ  αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκαν κάνει λόγο η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Ειδικότερα, στις 23 Οκτωβρίου 2015, τρεις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, ο Σαλά Αμπντεσλάμ είχε αναρτήσει στο Facebook μια φωτογραφία στην οποία εικονιζόταν ο ίδιος με το έμβλημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το δημόσιο κανάλι RTBF, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.

Η δημόσια τηλεόραση, που επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο των βελγικών αρχών, σημείωσε εξάλλου ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για τις «άμεσες επαφές» του Αμπντεσλάμ με τον φίλο του, τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, στις αρχές του 2015. Ο διαβόητος τζιχαντιστής Αμπααούντ πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων του Παρισιού.

Η φωτογραφία του Αμπντεσλάμ που διαφήμιζε τις σχέσεις του με το ΙΚ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δεν ξέφυγε από την προσοχή του Οργάνου Συντονισμού για την Ανάλυση της Απειλής (OCAM), όμως «εκείνη την εποχή δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από την αστυνομία, ούτε από τις υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με το RTBF.

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι αρχές υποψιάζονταν ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ και ο αδελφός του ο Μπραχίμ είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Κλήθηκαν και οι δύο να καταθέσουν στην αστυνομία αλλά αρνήθηκαν κάθε σχέση με τζιχαντιστικές οργανώσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας ανακριτής είχε ζητήσει τότε να συνεχιστούν οι έρευνες αλλά, επικαλούμενες την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της δικαστικής αστυνομίας δεν έκαναν τίποτα και ο φάκελος των δύο αδελφών μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο, χωρίς να δοθεί κάποια συνέχεια.

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ μπόρεσε έτσι να συνεχίσει την προετοιμασία των επιθέσεων, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη για να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων που θα συμμετείχαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αδελφός του ο Μπραχίμ που ανατινάχθηκε στη λεωφόρο Βολτέρ τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Νοεμβρίου. Το ίδιο εκείνο βράδυ ο Σαλά έφυγε από το Παρίσι για το Βέλγιο, όπου και συνελήφθη τέσσερις μήνες αργότερα.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία και η δικαστική αστυνομία του Βελγίου έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι οι πληροφορίες που διέθεταν για τους αδελφούς Αμπντεσλάμ ήταν πολύ αόριστες, όμως η εκδοχή αυτή αμφισβητείται από την Επιτροπή Π, τη βελγική «αστυνομία της αστυνομίας». Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο αυτής της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες.

Στις 16 Ιανουαρίου 2015, την επομένη της αστυνομικής επιχείρησης εναντίον ενός τζιχαντιστικού πυρήνα στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, ένας πληροφοριοδότης ανέφερε στην αστυνομία του Μόλενμπεκ ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ βρισκόταν σε «άμεση επαφή» με τον Αμπααούντ.

Το βελγικό κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει μια επιτροπή που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν οι έρευνες και να αποδώσει ευθύνες, αν υπάρχουν.