Αυστηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία για τη συμφωνία

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία για τη συμφωνία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να τηρήσει το μέρος που της αντιστοιχεί στη συμφωνία με την Τουρκία (σ.σ. για τους πρόσφυγες), όσο η Τουρκία παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και όχι με τους ίδιους τους κανόνες», δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Όπως συνεχίζει ο ίδιος σε επόμενο tweet, η συμφωνία έχει επιτύχει την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με μόλις 60 αφίξεις στην Ελλάδα το Μάιο, σε σύγκριση με 7.000 τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Τουσκ αναφέρεται στις αντιδράσεις της Άγκυρας όσο προς τα 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της βίζας, η οποία επρόκειτο βάσει της επί της αρχής συμφωνίας να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο η γειτονική χώρα αντιδράει στο σημαντικότερο εκ των ζητημάτων που πρέπει να λυθεί, δηλαδή την χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα την «αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο