Άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά εσωκομματικές τριβές στους κόλπους της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται ο απόηχος της θριαμβευτικής νίκης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές της Κυριακής. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Μιλιέτ» λέει «η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Κι αυτό ως απάντηση στην έκκληση του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνεργασία όλων των κομμάτων με σκοπό τη σύνταξη νέου συντάγματος. Ο Κιλιτσντάρογλου θέτει επίσης θέμα ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού συστήματος, πράγμα που έρχεται μάλλον σε αντίθεση με την τάση του Ερντογάν να προωθήσει το προεδρικό σύστημα στη χώρα του.

Παράλληλα όμως έχουν αρχίσει να ακούγονται εντός του ΡΛΚ φωνές αμφισβήτησης εναντίον του Κιλιτσντάρογλου. Πρώην βουλευτές τον καλούν να παραιτηθεί, αφού χαρακτηρίζουν αποτυχία το 26% που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές της Κυριακής. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για προσπάθεια στελεχών προσκείμενων στον πρώην αρχηγό του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο.

Τέτοιες τάσεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και εντός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο βγήκε από τις εκλογές με ποσοστό 13%.

Από πλευράς του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το κόμμα θεωρείται «δεύτερος νικητής» αφού εξελέγησαν με την υποστήριξή του, 36 ανεξάρτητοι βουλευτές. Ένας από αυτούς, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δηλώνει ότι το κράτος πρέπει να συνομιλήσει με τους ανεξάρτητους σε συνταγματική και πολιτική βάση, αλλά προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να γίνουν συνομιλίες με το ΡΚΚ».

Τα κριτήρια ψήφου των πολιτών

Το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν (72,8%), η επιθυμία για συνέχιση της σταθερότητας (35,8%), η ηγετική μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (34,2%), οι θέσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (32,1%) και η υπόσχεση για αλλαγή του συντάγματος (21%) ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι ψηφοφόροι προτίμησαν το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Όσοι ψήφισαν άλλα κόμματα αιτιολόγησαν την επιλογή τους αυτή με τις εξής απαντήσεις: Για ιδεολογικούς λόγους 54,5%, για τα έργα που υποσχέθηκαν 31% και λόγω εναντίωσης προς το κυβερνών κόμμα 24,7%.

Το 56,9% αυτών που ψήφισαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα αιτιολόγησε την ψήφο του λέγοντας για «ιδεολογικούς λόγους».

Το 22,7% αυτών που ψήφισαν το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος αιτιολόγησε την ψήφο του λόγω εναντίωσης προς το κυβερνών κόμμα, το 25,2% από συνήθεια και το 5,6% προκειμένου το ακροδεξιό κόμμα να ξεπεράσει το όριο του 10%.

Η έρευνα έγινε υπό μορφή exit poll σε 47 νομούς της Τουρκίας και σε δείγμα 3.014 ψηφοφόρων.