Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος δήλωσε ότι η χώρα του τροφοδοτεί με πόσιμο νερό, εκτός από το ψευδοκράτος, και το βόρειο τμήμα της Κύπρου λόγω... φιλευσπλαχνίας.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες πόσιμου και αρδεύσιμου νερού του ψευδοκράτους για τα επόμενα 50 χρόνια, «με ένα έργο παγκόσμιας κλίμακας, με τη δημιουργία γραμμής από την χώρα μας στο νησί της Κύπρου, με αγωγούς που περνούν κάτω από τη θάλασσα, αξίας περίπου 550 εκ δολαρίων».

Σε ομιλία του στην τρίτη υπουργική σύνοδο για θέματα νερού του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά:

Επιπλέον εμείς προερχόμαστε από τον πολιτισμό φιλευσπλαχνίας και επειδή προερχόμαστε από τον πολιτισμό της συμπόνοιας απευθυνθήκαμε στους Κύπριους του νότου: "κοιτάξτε από καιρού εις καιρόν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το νερό, το νερό έρχεται σε εσάς με τα πλοία, με τα τάνκερ. Εμείς μέσω του νερού που δίνουμε στην νότια Κύπρο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα έργο ειρήνης". Μέχρι τώρα δεν ήρθε κανένα αίτημα τους, αλλά εμείς κάναμε το καθήκον μας.

Όπως αναφέρει το Τουρκικό Πρακτορείο Κύπρου, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει κάνει τους προγραμματισμούς της για το νερό μέχρι και το 2071 και οι υπηρεσίες της σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μόνο εντός των εγχώριων συνόρων αλλά το αρμόδιο Υπουργείο και το TİKA (Τουρκικό Πρακτορείο Συνεργασίας και Συντονισμού), προχωρούν σε πολλά έργα υποδομής στην Αφρική, βοηθητικές δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις. 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, στο περιθώριο αυτής της υπουργικής συνόδου του ΟΙΔ ο υπουργός Γεωργίας, Ναζίμ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου οι οποίοι συζήτησαν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το όλο ζήτημα του νερού και τί πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το νερό από την Τουρκία τρέχει στους αγωγούς και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να φτάσει και στα νοικοκυριά, τονίζοντας ότι οι εργασίες γι` αυτό θα ολοκληρωθούν τάχιστα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι για να φτάσει το νερό στην Κύπρο υπήρξε μια δύσκολη διαδικασία και επιθυμούν πλέον το νερό να φτάσει στις βρύσες και να χρησιμοποιηθεί από τους Τ/κ.

Ο κ. Τσαβούσογλου συμμετείχε στην τελετή έναρξης της υπουργικής συνόδου του ΟΙΔ για το νερό όπου και αναμένεται να μιλήσει, όπως σημειώνεται.