Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer υπέβαλε προσφορά εξαγοράς στην αμερικανική εταιρία σπόρων Monsanto, με στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αγροχημικών.

Η Monsanto αποκάλυψε την προσέγγιση της γερμανικής εταιρίας χθες πριν η Bayer επιβεβαιώσει την κίνησή της, αν και καμία δεν έχει δημοσιοποιήσει τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας.

Η Monsanto ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζει την πρόταση, η οποία υπόκειται σε λεπτομερή νομικό και οικονομικό έλεγχο, την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και άλλες προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα προχωρήσει μια συναλλαγή, δήλωσε.

Η Monsanto είναι η εταιρεία που δημιούργησε το φυτοφάρμακο Roundup, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο, και το οποίο είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο λόγος για τον οποίο κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία είναι η ουσία γλυφοσάτη, η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις «πιθανόν καρκινογόνες για τους ανθρώπους» ουσίες.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο στο Μόναχο σε δοκιμές που έκανε σε 14 γερμανικές μπύρες με τα υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων στη Γερμανία διαπίστωσε ότι όλες περιείχαν ίχνη του φυτοφαρμάκου.

Εξίσου ανησυχητικά για τις επιπτώσεις του Roundup, ήταν άλλωστε και τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου La Plata στην Αργεντινή, σύμφωνα με την οποία το 85% των ειδών γυναικείας υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν, σερβιετάκια) είναι μολυσμένο με την ουσία γλυφοσάτη.