Θύματα διακίνησης (trafficking) έπεσαν συνολικά 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν και παρουσίασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτή έκθεση της Κομισιόν η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων), ακολουθούμενη από την εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων).

Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά.

Επιπλέον, το 65% των θυμάτων προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα η συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων Μύρια Βασιλειάδου ανέφερε πως 2.500 παιδιά έπεσαν θύματα trafficking τη διετία 2013-2014 με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθούν από κυκλώματα για επαιτεία ή έγκλημα, για υιοθεσία ή για αφαίρεση οργάνων.

Επίσης, η κ. Βασιλειάδου ανέφερε πως η εμπορία ανθρώπων συνδέεται και με την εκμετάλλευση των πλέον ευάλωτων στο πλαίσιο της σημερινής μεταναστευτικής κρίσης, ενώ παρατηρείται αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για την εξαπάτηση των θυμάτων.

«Είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο και ασυγχώρητο το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 21ου αιώνα υπάρχουν ανθρώπινα όντα που αγοράζονται, πωλούνται και αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης σαν να ήταν εμπορεύματα. Είναι χρέος όλων μας, συλλογικά και ατομικά, αλλά και εκ του νόμου υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο νομοθετικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν «την πλήρη εφαρμογή του, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να διώκονται και τα θύματα να λαμβάνουν κάθε προστασία και βοήθεια».