Ως ένα πρόσωπο πάρα πολύ κοντά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν περιγράφουν αυτοί που γνωρίζουν τον νέο Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού του κόμματος την Κυριακή 22 Μαϊου.

Στη δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση του ονόματός του ως μοναδικού υποψηφίου στο συνέδριο από τον εκπρόσωπο του κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας, με αρμονία προς τους συναδέλφους σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, με πρώτο τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας» δηλαδή τον Ερντογάν.

Μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 και τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Γιλντιρίμ, που εξελέγη βουλευτής, ανέλαβε υπουργός Μεταφορών.

Έκτοτε εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση αυτές του Ιουνίου του 2015 κι αυτό εξαιτίας της αρχής του κόμματος σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές μπορούν να εκλέγονται μόνο τρεις συνεχόμενες φορές.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, ο Γιλντιρίμ εξελέγη και πάλι.

Με εξαίρεση την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2015, ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών, από το 2002 μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015 ορίστηκε και σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.

Την περίοδο 1978-1993 εργάστηκε σε διάφορες βαθμίδες του κρατικού οργανισμού ναυπηγικής βιομηχανίας. Το 1994, όταν ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε μέχρι το 2000 τον οργανισμό ιπτάμενων δελφινιών του δήμου.

Ο Γιλντιρίμ είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυπηγών του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκε το 1955 στο Έρζιντζαν. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.