Παρατάθηκε εκ νέου το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Euro 2016 και του ποδηλατικού Γύρου.

Με 46 ψήφους υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές, οι βουλευτές στη γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκριναν την παράταση κατά δύο μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Το Κοινοβούλιο είχε ήδη παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τρεις μήνες τον Νοέμβριο και για άλλους τρεις μήνες τον Φεβρουάριο.

«Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε αυξημένο επίπεδο και η Γαλλία αποτελεί όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο», δικαιολόγησε την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα, το οποίο θα πάρει τη σκυτάλη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέποντας νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία πριν από δύο εβδομάδες, η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο πολιτικό κλίμα με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά.

Η δεξιά ψήφισε υπέρ της παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, εκφράζοντας ωστόσο λύπη για μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εκπτώσεις», καθώς τερματίζονται οι διοικητικές έρευνες και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται για δύο μήνες, αντί για έξι που ζητούσε η δεξιά.