Αποστάσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας πήρε σήμερα ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Πολύ καθαρά, χωρίς καμιά αμφιβολία, δεν δεχόμαστε το να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι πουθενά—ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο Ιγκλέσιας, υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού στις νέες βουλευτικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν την 26η Ιουνίου στην Ισπανία.

«Η κατάσταση σε αυτή τη χώρα (τη Βενεζουέλα), εξ όσων γνωρίζουμε, είναι φρικτή, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία», πρόσθεσε ο Ιγκλέσιας σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Σημειώνοντας ότι το Podemos «ανησυχεί για την κατάσταση» που έχει φθάσει «κοντά σε μια εμφύλια σύγκρουση» στη Βενεζουέλα, ο Ιγκλέσιας εξήρε την «συνετή», όπως τη χαρακτήρισε, αποστολή διαμεσολάβησης του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Ο Ιγκλέσιας ήταν πιο συγκρατημένος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα. Ο Μουχίκα είχε δηλώσει πως «έχουν παλαβώσει όλοι στη Βενεζουέλα» πριν προσθέσει ότι παρά τον «μεγάλο σεβασμό του» για τον Νικολάς Μαδούρο, κι αυτός έχει «τρελαθεί».

Ο Μουχίκα εκφράστηκε με «πολλή κοινή λογική» ότι το τρέχον διάστημα η κατάσταση «στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας είναι εντελώς τρελή», περιορίστηκε να πει ο ηγέτης του Podemos.

Παράλληλα, ο Ιγκλέσιας επέκρινε τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματός του διότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν «την κατάσταση σε μια άλλη χώρα σαν προεκλογικό όπλο».

Αφότου το Podemos συμμάχησε στις αρχές Μαΐου με το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η ισπανική δεξιά διεξάγει μια σκληρή εκστρατεία εναντίον αυτού που αποκαλεί «ένα είδος ένωσης της κομμουνιστικής Κούβας και της λαϊκιστικής Βενεζουέλας».

Η ισπανική δεξιά δεν σταματά να επιτίθεται στο Podemos για τους φερόμενους δεσμούς του κόμματος με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο οποίος απεβίωσε το 2013.

Δύο ισπανικές συντηρητικές εφημερίδες είχαν υποστηρίξει τον Απρίλιο ότι ένα ινστιτούτο μελετών που διηύθυναν ιδρυτικά στελέχη του Podemos είχε λάβει επτά εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από το 2003 ως το 2011 για να προωθήσει την ιδεολογία της στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παράνομη χρηματοδότηση του Podemos διαμέσου αυτού του ιδρύματος.