current views are: 2

20 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:18

EgyptAir: Νέες έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος μετά το «μυστήριο» με τα συντρίμμια

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροπλάνου της Egypt Air.

Δημοσίευση 05:18’

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροπλάνου της Egypt Air.

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροπλάνου της Egypt Air, που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη Μεσόγειο. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 66 άτομα ,10μελές πλήρωμα και 56 επιβάτες, σταμάτησε να εκπέμπει σήμα ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια, 7 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου και λίγα λεπτά αφότου είχε φύγει από το ελληνικό FIR.

«Δεν υπάρχει κανένα στοχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με τις οικογένειες των επιβατών και αξιωματούχους «για να τους μεταφέρει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες με απόλυτη διαφάνεια».

Το απόγευμα της Πέμπτης, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως έλαβε επιστολή από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωνε τον εντοπισμό συντριμμιών της πτήσης MS804 κοντά στην Κάρπαθο. Όμως, αργότερα οι ελληνικές αρχές αμφισβήτησαν τις πληροφορίες για τον εντοπισμό τους.

Η αναδίπλωση ήρθε εκ νέου από τον αντιπρόεδρο της Egyptair ο οποίος παραδέχτηκε στο CNN πως τα συντρίμμια δεν ανήκουν στο μοιραίο Airbus.

«Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», είπε ο Αντέλ στο CNN.

«Με βάση τα στοιχεία που είχαμε τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν ταυτοποιήθηκαν ότι είναι συντρίμμια αεροσκάφους» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθ.Μπίνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ένα αντικείμενο είναι ξύλινο και το άλλο δεν είναι για σωσίβιο, επομένως δεν ανταποκρίνονται σε συντρίμμια αεροσκάφους».

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχιστούν και το πρωί με εναέρια μέσα τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια και τα μαύρα κουτιά που θα διαλευκάνουν τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους » είπε ο Αθανάσιος Μπίνης.

Το χρονικό

 Το  Airbus πραγματοποιούσε την πτήση MS804 Παρίσι – Κάιρο ​με 66 επιβαίνοντες, όταν χάθηκε από τα ραντάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, λίγα λεπτά αφού είχε εγκαταλείψει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις εθνικότητες των επιβατών: 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Καναδοί, ένας επιβάτης από την Αλγερία, ένας από το Βέλγιο, ένας από τη Βρετανία, ένας από το Ιράκ, ένας από το Τσαντ, ένας από το Κουβέιτ, ένας από την Πορτογαλία, ένας από τη Σαουδική Αραβία, ένας από το Σουδάν, καθώς και 10 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», δήλωσε πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Τα σενάρια

Το βασικότερο που εξετάζεται και στο οποίο συγκλίνουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι χωρών που εξετάζουν τη συντριβή του αεροσκάφους, είναι αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από βόμβα. Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το σενάριο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς ακόμα δεν «στηρίζεται από μία καπνισμένη κάννη», δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις.

Αντίστοιχη εκδοχή υποστηρίζουν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Ισραηλινοί. Ο Αλεξάντερ Βορντίκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σχολίασε πως η συντριβή της πτήσης MS804 πιθανότατα είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.

«Δυστυχώς, συνέβη ένα ακόμη δυστύχημα με αεροσκάφος της Egypt airlines. Είναι πολύ πιθανό θα πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο 66 ανθρώπους από 12 χώρες είπε ο Βορντίκοφ, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του Συμβουλίου των αρχηγών της ασφάλειας και των ειδικών υπηρεσιών των χωρών-μελών της CIS, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Αντίστοιχα, αξιωματούχοι του Ισραήλ προκρίνουν αυτό ως βασικό σενάριο, με τη συζήτηση να ξεκινάει από τον υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου ο οποίος τόνισε πως είναι πιθανότερο το τρομοκρατικό χτύπημα από την μηχανική βλάβη.

Ο τελευταίος διάλογος με τον πιλότο

Το Mega αποκάλυψε τον τελευταίο διάλογο του πιλότου της πτήσης MSR 804 με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

O διάλογος:

Ώρα 2:24

Ελεγκτής: Καλησπέρα. Roger. Επιβεβαίωσε την διαδρομή σου και την θέση σου.

Πιλότος: Καλησπέρα, σας μιλάει ο πιλότος από την πτήση των Αιγυπτιακών αερογραμμών msr 804 και πετάμε στα 37.000 πόδια.

Ώρα: 3:05

Ελεγκτής: Καλησπέρα msr 804, είσαι σε επαφή με ραντάρ στα 37.000 πόδια;

Πιλότος: Σε ευχαριστώ πολύ Αθήνα


σχετικα αρθρα