Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ταϊβάν ορκίζεται σήμερα με την Κίνα να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. 

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Τσάι κέρδισε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με μεγάλο ποσοστό τον Ιανουάριο, σε μια ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στην αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα. Το 2014 υπήρξαν μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το DPP, το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αναλαμβάνει την εξουσία οκτώ χρόνια μετά τον Μα Γίνγκ-τζέου, του Εθνικιστικού Κόμματος, ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την Κίνα.

Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει την στρατιωτική επέμβαση για να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και παραμένει ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στο DPP, του οποίου ο ιδρυτικός χάρτης περιλαμβάνει και μια φράση που προωθεί «μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ταϊβάν».

Σε βιογραφίες της, δύο από τις οποίες είναι γραμμένες από την ίδια και άλλη μια ημι-επίσημη, η Τσάι εμφανίζεται ως ικανή διαπραγματεύτρια η οποία δεν κυνηγά γρήγορα αποτελέσματα και δεν δέχεται πολλές υποχωρήσεις.

Μιλάει καλά αγγλικά, και έχει καταφέρει πολλές πρωτιές στην πολιτική καριέρα της. Ήταν η πρώτη γυναίκα ηγέτης του DPP (το 2008), και η πρώτη γυναίκα υπουργός υπεύθυνη για θέματα της Κίνας (το 2000).

Έχει τελειώσει νομικές και οικονομικές σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ταϊβάν, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, και κατάγεται από την Πινγκτούνγκ, βαθιά στα νότια της χώρας, όπου το κίνημα για την ανεξαρτησία είναι έντονο.

Η Τσάι επέστρεψε στην Ταϊβάν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και τα επόμενα δεκάμισι χρόνια υπηρέτησε ως υπεύθυνη διαπραγμάτευσης για την είσοδο της χώρας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), ένας ρόλος που την έθεσε ενώπιον διεθνών εμπειρογνωμόνων καθώς η Ταϊβάν, αναγνωρισμένη επίσημα από πολύ λίγα κράτη, πολεμούσε για την διπλωματική της επιβίωση.