current views are: 47

21 Μαΐου 2016
Δημοσίευση12:24

Τα μεγαλύτερα μυστήρια με αεροσκάφη που δεν λύθηκαν ποτέ (φωτό)

Μνήμες από τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines, που αγνοείται από τον Μάρτιο του 2014, ξύπνησαν με το αεροπορικό δυστύχημα του Airbus της Egypt Air. Αν και από τις δύο αυτές πτήσεις έχουν βρεθεί κάποια συντρίμμια, κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει με σιγουριά για τα αίτια των τραγωδιών. Ωστόσο, τα μυστήρια της αεροπλοΐας, άλλα πιο γνωστά και άλλα όχι, είναι αρκετά και μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Δημοσίευση 12:24’

Μνήμες από τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines, που αγνοείται από τον Μάρτιο του 2014, ξύπνησαν με το αεροπορικό δυστύχημα του Airbus της Egypt Air. Αν και από τις δύο αυτές πτήσεις έχουν βρεθεί κάποια συντρίμμια, κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει με σιγουριά για τα αίτια των τραγωδιών. Ωστόσο, τα μυστήρια της αεροπλοΐας, άλλα πιο γνωστά και άλλα όχι, είναι αρκετά και μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Μνήμες από τη μοιραία πτήση MH370 της Malaysia Airlines, που αγνοείται από τον Μάρτιο του 2014, ξύπνησαν με το αεροπορικό δυστύχημα του Airbus της Egypt Air. Αν και από τις δύο αυτές πτήσεις έχουν βρεθεί κάποια συντρίμμια, κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει με σιγουριά για τα αίτια των τραγωδιών. Ωστόσο, τα μυστήρια της αεροπλοΐας, άλλα πιο γνωστά και άλλα όχι, είναι αρκετά και μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Με αφορμή, λοιπόν, την περίπτωση της πτήσης MS804 με 66 επιβαίνοντες που χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ πετούσε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου, ας κάνουμε μια αναδρομή στα μεγαλύτερα μυστήρια με εξαφανισμένα αεροπλάνα στην ιστορία. 

Amelia Earhart: Εξαφανίστηκε ενώ έκανε τον γύρο της Γης

Η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Amelia Earhart εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939.

Eξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη.

Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες της εξαφάνισης της σε συνδυασμό με τη φήμη της, προκάλεσαν την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ισχυρισμών και αρκετών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την τελευταία της πτήση.

Μια θεωρία την θέλει κατάσκοπο για τον Ρούσβελτ, ενώ μια άλλη την θέλει να έχει προσγειωθεί σε ένα νησί της Ιαπωνίας, όπου πέθανε από βαθιά γεράματα. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι σώθηκε και μετακόμισε στο New Jersey, όπου και άλλαξε ταυτότητα.

Glenn Miller: Η εξαφάνιση πάνω από τη Μάγχη

Ο θρυλικός μουσικός Glenn Miller έδωσε μια σειρά παραστάσεων στην Βρετανία για τις συμμαχικές δυνάμεις με την μπάντα του αμερικανικού στρατού το 1944.

Πέρασε το τελευταίο βράδυ στο Milton Ernest κοντά στο Μπέντφορντ στις 14 Δεκεμβρίου του 1944 και την επόμενη ημέρα θα πετούσε στο Παρίσι για να κάνει συναυλία για αμερικανούς στρατιώτες εκεί. Απογειώθηκαν από το RAF Tinwood Farm, ωστόσο εξαφανίστηκαν πάνω από την Μάγχη.

Οι θεωρίες για την τύχη του αεροπλάνου είναι πολλές, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι δέχθηκε φιλικά πυρά.

Η πτήση 19

Η πτήση 19 αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες στον κόσμου του μεταφυσικού. 

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945 πέντε πολεμικά αεροπλάνα των Η.Π.Α. ξεκίνησαν από την Florida μια εκπαιδευτική πτήση (με το όνομα flight 19) πάνω από τον ατλαντικό ωκεανό (ανάμεσα στο Miami και στο Puerto Rico).

Τέσσερις ώρες μετά την απογείωση τους οι πιλότοι άρχισαν να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου πως τα όργανα των αεροπλάνων αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε μία από τις τελευταίες επαφές με τον πύργο ένας πιλότος λέει κάτι δε πάει καλά, ακόμα και η θάλασσα φαίνεται διαφορετική, λίγο μετά και τα 5 αεροπλάνα με τους 14 πιλότους εξαφανίστηκαν για πάντα χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η ιστορία που ανέδειξε το μυστήριο γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Το Star Dust και ο μυστηριώδης κώδικας Μορς

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα άφησε η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου BSAA Star Dust, κατά την διάρκεια μιας πτήσης από το Μπουένος Άιρες στο Σαντιάγο.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 2 Αυγούστου του 1947 με πορεία προς τις Άνδεις, αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Βέβαια, ο πιλότος κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα σε κώδικα Μορς το οποίο έλεγε: “STENDEC” πριν εξαφανιστεί, και μάλιστα δυο φορές.

Οι θεωρίες είναι πολλές. Από επίθεση εξωγήινων, σαμποτάζ και τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού για να εξαφανιστούν σημαντικά διπλωματικά έγραφα. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως έλεγε ότι το αεροπλάνο έπεσε σε χιονισμένη κορυφή, προκάλεσε χιονοστιβάδα και θάφτηκε κάτω από αυτή.

Τελικά, το Star Dust, εντοπίστηκε 50 χρόνια μετά από ορειβάτες που βρήκαν συντρίμμια και ρούχα σε περιοχή των Άνδεων.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων κατάπιε το Star Tiger

Στις 30 Ιανουαρίου του 1948 το Tudor IV με το όνομα Star Tiger εκτελούσε πτήση από τις Αζόρες στις Βερμούδες με πλήρωμα 6 ατόμων και 25 επιβάτες. Το αεροσκάφος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Kindley στις Βερμούδες περίπου 2 ώρες πριν την εκτιμούμενη ώρα άφιξης, ζητώντας επιβεβαίωση για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει ώστε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο.

Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αεροπλάνου ή των επιβατών του, ενώ ούτε η επιτροπή που συστάθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για τη διερεύνηση των αιτίων δεν μπόρεσε να δώσει καμία απάντηση.

Η εξαφάνιση του Star Ariel

Το Star Ariel εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε πτήση από τις Βερμούδες στη Jamaica, με πλήρωμα 7 ατόμων και 13 επιβάτες, στις 17 Ιανουαρίου 1949. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή διερεύνησης που συστάθηκε δε μπόρεσε να δώσει κάποια εξήγηση.

Pan Malaysian Air Transport 

Στις 31/01/1993, αεροσκάφος της Pan Malaysian με 3 άτομα πλήρωμα και 11 επιβάτες, εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Ινδονησία. Χάθηκε ξαφνικά στη Βόρεια Σουμάτρα και έκτοτε κανείς δεν ξαναείδε ζωντανούς τους επιβαίνοντες.

Upali Air flight N482U

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1983, η πτήση της Upali από την Κουάλα Λουμπούρ στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, εξαφανίστηκε 15 λεπτά μετά την απογείωση στα στενά της Μάλακα. Το τζετ μετέφερε τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ουπάλι Βιγιεβαρντέν. Λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση, οι διασώστες βρήκαν ένα «πακέτο επιβίωσης», αλλά τίποτε άλλο έκτοτε.

Garuda Indonesia Airlines

Τον Φεβρουάριο του 196, η πτήση της Garuda Indonesia Airlines χάνεται στις νήσους Μαδούρα, στην Ινδονησία. Κανένα από τα 26 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος (21 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος) δεν έδωσε έκτοτε σημείο ζωής. Πιστεύεται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα.

Η πτήση MH370

Τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου 2014, το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με τελικό προορισμό το Πεκίνο, μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα.

Μία ώρα μετά, αφού ο συγκυβερνήτης ενημερώνει τον πύργο ελέγχου ότι όλα βαίνουν καλώς και καληνυχτίζει τους συναδέλφουςστο έδαφος, το αεροσκάφος χάνεται από τα ραντάρ της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, κάπου ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετνάμ.

Αμέσως, οργανώνεται μια γιγαντιαία, διεθνής επιχείρηση, με τη συμμετοχή δεκάδων πλοίων και ερευνητικών αεροπλάνων, στον αχανή Ινδικό Ωκεανό, προκειμένου να εντοπιστεί κάποιο ίχνος του αεροπλάνου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το μόνο που έχει εντοπιστεί είναι μερικά συντρίμμια, τα οποία φέρεται να ανήκουν στο μοιραίο Boeing.
 


σχετικα αρθρα