Η νέα αεροπορική τραγωδία με τη συντριβή του Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών συγκλονίζει από την Πέμπτη την παγκόσμια κοινή γνώμη. Από την πρώτη στιγμή που το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Μεσόγειο, πλήθος πληροφοριών κατέκλισε το διαδίκτυο σχετικά τόσο με την τύχη του, όσο και με τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη.

Στην εποχή του διαδικτύου, οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Η πληροφορία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, και διαδίδεται αστραπιαία απ άκρη σ’ ακρη του πλανήτη. Αυτό βεβαίως έχει και τα αρνητικά του καθώς στη βιασύνη να ανέβει η είδηση στον «αέρα» πολλές φορές δεν διασταυρώνεται, ειδικά όταν προέρχεται από τα social media και όχι από επίσημες ή ανεπίσημες πηγές. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, στο ίντερνετ από τα πρώτα λεπτά κυκλοφόρησαν «πληροφορίες» ή δήθεν «αυθεντικά» βίντεο για το τι μπορεί να συνέβη στο μοιραίο airbus. Είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα –παραγνωρίζοντας ότι έτσι παίζουν με τον πόνο των συγγενών των 66 επιβαινόντων- χρήστες του διαδικτύου και συντάκτες διέδωσαν πληροφορίες –ή αλλιώς τα περίφημα hoaxes- που άμεσα καταρρίφθηκαν και διαψεύστηκαν, προκαλώντας ωστόσο τον σχετικό θόρυβο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και η «είδηση» που ανέβασε μία αγνώστου προελεύσεως ιστοσελίδα εν ονόματι Newsday247, η οποία ισχυρίστηκε πως το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ένας επιβάτης πυροδότησε τη βόμβα μέσα στο αεροσκάφος. Η πληροφορία διαδόθηκε και σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ χωρίς βεβαίως να διασταυρωθεί, δημιουργώντας τις σχετικές εντυπώσεις. Εξάλλου δεν πέρασαν έξι μήνες από την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά, γεγονός που αποδόθηκε σε τρομοκρατική επίθεση από τη τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση. Στην πραγματικότητα, καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτό το περιστατικό, ενώ μέχρι και ο γάλλος υπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αναγκάστηκε να τη διαψεύσει.

Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, οι ελληνικές και οι αιγυπτιακές αρχές διεξήγαγαν μεγάλες έρευνες στην περιοχή όπου χάθηκε το σήμα του αεροσκάφους. Λίγες ώρες αργότερα, την εμφάνισή της σε αιγυπτιακά μέσα και λογαριασμούς σε social media, έκανε μία φωτογραφία με συντρίμμια που φερόταν να ανήκουν στο airbus της Egyptair. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε η εν λόγω φωτογραφία προέρχεται από ένα άλλο αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο και οι άνδρες που απαθανατίζονται σε αυτή ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό του Μπαγκλαντές.

 

Σε μια μνημειώδη γκάφα υπέπεσε και η ίδια η εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εσφαλμένα πως εντοπίστηκαν συντρίμμια που ανήκουν στο αεροσκάφος, και λίγη ώρα αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει προκαλώντας την οργή των συγγενών. Τελικά τα απομεινάρια του αεροσκάφους βρέθηκαν την επομένη 290 χιλιόμετρα από το μέρος στο οποίο ισχυρίστηκε η Egyptair πως βρέθηκαν τα κομμάτια του airbus.

Την ημέρα της συντριβής, οργή προκάλεσε και ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν μία πύρινη μπάλα και εκεί γινόταν λόγος για τις τελευταίες στιγμές πριν την προσθαλάσσωση του αεροπλάνου. Το υλικό διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού στο ίντερνετ, και σε αυτό βοήθησαν και οι μαρτυρίες ψαράδων στην Κάρπαθο ότι είδαν κάτι αντίστοιχο που φαινόταν στο βίντεο. Όπως αποδείχθηκε τελικά, αυτό τραβήχτηκε στην Καλιφόρνια και βρίσκεται στο Youtube από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακόμη μία εξοργιστική διάδοση, ήταν οι ισχυρισμοί ορισμένων χρηστών του Twitter ότι συγγενείς τους είχαν επιβιβαστεί στη μοιραία πτήση. «Η μάνα μου βρισκόταν στο αεροπλάνο, φοβάμαι. Πείτε μου τι να κάνω», έγραφε ένας εξ αυτών προκαλώντας γενική κατακραυγή. Η φήμη αυτή ξεκίνησε από το Μεξικό και οι αναρτήσεις αποδίδονται στο ίδιο άτομο…