Άρει το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων στο Βιετνάμ, ο Μπαράκ ΟμπάμαΟ Πρόεδρος της Αμερικής, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο «independent.co.uk», αποφάσισε:

«Να τελειώνει μια απαγόρευση δεκαετίες για την πώληση όπλων στον πρώην εχθρό της Αμερικής»

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «στρατηγικής αναδιάρθρωσης» στην Ασία.

"Η απόφαση για την άρση δεν υποκινείται από το κινεζικό θέμα (...) αλλά από τη βούλησή μας να ολοκληρώσουμε τη μακρά διαδικασία της εξομάλυνσης που ακολουθήσαμε με το Βιετνάμ", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

"Κάθε πώληση που κάνουμε με οποιονδήποτε θεωρείται μια ιδιαίτερη συναλλαγή και εμείς εξετάζουμε τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι", διευκρίνισε.

Στα τέλη του 2104, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ήδη επιτρέψει τη μερική άρση του εμπάργκο στους αμυντικούς εξοπλισμούς "μόνο για να χρησιμοποιηθούν στη θαλάσσια ασφάλεια", όπως για παράδειγμα περιπολικά σκάφη.

"Εκτιμάμε ιδιαίτερα την απόφαση να καταργηθεί εντελώς η απαγόρευση όπλων στο Βιετνάμ", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τραν Ντάι Κουάνγκ. "Αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εξομαλυνθεί πλήρως".

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μήνυμα προς το Πεκίνο, το οποίο δείχνει όλο και πιο πολύ τα δόντια του στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου Βιετνάμ και Κίνα διεκδικούν ορισμένα νησιά.

Το 1994, οι ΗΠΑ ήραν το οικονομικό εμπάργκο και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη χρονιά.