Ένα μήνυμα για τα αποτελέσματα τις νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ στον ελληνικό λαό είχε ο λόγος του μεγάλου νικητή του φετινού φεστιβάλ Καννών Κεν Λόουτς.

Ο βρετανός σκηνοθέτης, ο οποίος τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν βλέπει την ταινία του ως κατηγορητήριο της ΕΕ, απάντησε:

Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τον νεοφιλελευθερισμό. Το βλέπετε αυτό στον τρόπο με τον τρόπο που ταπείνωσαν τον ελληνικό λαό. Έχει προκαλέσει δεινά και φτώχεια σε εκατομμύρια ανθρώπους και μεγάλη δοκιμασία σε πολλούς ακόμη ανθρώπους που δεν είναι απελπισμένοι, αλλά περνούν δύσκολα.

Ο 79χρονος κινηματογραφιστής και βετεράνος ακτιβιστής της αριστεράς στην τελευταία ταινία του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ανέργου, πρώην ξυλουργού του Νιούκασλ, που αγωνίζεται να έχει κοινωνική πρόνοια μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο που υπέστη.

Ο Λόουτς ίδρυσε το αριστερό κόμμα Left Unity το 2013 σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το Εργατικό Κόμμα και να προκαλέσει τον "νεοφιλελευθερισμό" του.