Το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη του να υπηρετήσει όλους τους ανθρώπους, τόνισε ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του απόψε.

Ο νέος πρόεδρο της χώρας αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 50,3% (συνολικά 2.254.484 ψήφοι), έναντι 49,7% (2.223.458) του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε μόλις το απόγευμα, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων χθες στις 18.00 ώρα Ελλάδας, έδωσαν τελικά τη νίκη στον 72χρονο νέο πρόεδρο  της Αυστρίας, που ήταν υποψήφιος του κόμματος των Πράσινων, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός τους.

Στόχος του είναι μία εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση και τη Βουλή, πρόσθεσε ο πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υπογραμμίζοντας την υπερκομματικότητα που θα τον διακρίνει, ανακοίνωσε την διαγραφή του ως μέλος του κόμματος των Πράσινων, ενώ θα ασκήσει κατά τον δυνατό καλύτερα τα καθήκοντά του με τις δικαιοδοσίες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμα.

Πρόθεσή του είναι η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση από μέρους του, της Αυστρίας στο εξωτερικό, προς την Ευρώπη, προς τον κόσμο, η προώθηση στο εσωτερικό όλων εκείνων που ενώνουν έναντι εκείνων που χωρίζουν και το άνοιγμα δρόμων για την αυστριακή οικονομία στο εξωτερικό για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στη χώρα, με στόχο σε έξι χρόνια στο τέλος της θητείας του να μπορούν όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία να λένε ότι «είμαι καλά, περνώ καλύτερα» και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας άλλης «κουλτούρας συζήτησης», όπου θα πρέπει να αφουγκράζονται οι ανησυχίες, η δυσαρέσκεια, η οργή των ανθρώπων και όπου ο ίδιος, ενώ οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανθρώπων έδωσαν το θετικό μήνυμα πως οι άνθρωποι δεν αδιαφορούν για την πολιτική αλλά τουναντίον εμφανίζονται πολιτικοποιημένοι, όπως δείχνει και το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.