Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι οι εξαμερείς συνομιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει εγγύηση για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας από το Ιράν.
Η δήλωση αυτή έγινε την παραμονή της συνόδου στο Καζακστάν του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Κινέζος ηγέτης είπε στον κ. Αχμαντινετζάντ, με αφορμή την παρουσία και των δύο στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει «ουσιαστικά βήματα» για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σ' αυτό και «να προωθήσει τη διαδικασία του διαλόγου», μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Αυτό θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της ιρανικής πλευράς αλλά επίσης θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» δήλωσε ο κ. Χου.

Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα συμπορεύτηκε με τις δυτικές χώρες που κρίνουν ότι η αποτυχία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ προκαλεί «βαθύτατες ανησυχίες» για πιθανή στρατιωτική χρήση του πυρηνικού του προγράμματος.

Κατά τη συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του ο κ. Αχμαντινετζάντ ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί να επιστρέψει στο διάλογο με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Γερμανία.

Όμως την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος δήλωσε ότι κανένα δέλεαρ δεν πρόκειται να πείσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, παρά τις προσφορές της Δύσης προς την Τεχεράνη, γεγονός που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι μελετάται το να επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.