Την εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν... ανακατεύεται στις κυβερνητικές υποθέσεις διατύπωσε σήμερα ο στενός του συνεργάτης και νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μάλιστα, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος φέρνει σε πέρας τις πολιτικές του ευθύνες ως αρχηγός του κράτους.

Στην πρώτη ομιλία του στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι θα συνεχιστούν έως ότου οι αντάρτες σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Νωρίτερα πηγές του γραφείου του Ερντογάν τις οποίες επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει, λίγο μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ότι ο πρόεδρος θα προεδρεύσει αύριο της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε σήμερα πως το σημερινό Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και πως θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η εργασία για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Γιλντιρίμ είπε πως το Σύνταγμα θα πρέπει να αντανακλά το γεγονός πως ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται τώρα απευθείας από τον λαό.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί η Τουρκία να υιοθετήσει πλήρες προεδρικό σύστημα, κάτι το οποίο ο Γιλντιρίμ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητά του στην οικονομία είναι η ανάπτυξη μέσω της (αύξησης της) παραγωγής και δεσμεύθηκε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση στη χώρα.