Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ξέσπασαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην κατά τ’ άλλα ειρηνική και μεγάλη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60.000 άνθρωποι, υπήρξαν και καμιά εκατοστή κουκουλοφόροι οι οποίοι συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και ενώ η πορεία βρισκόταν σχεδόν στο τέλος της άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον τους.

Προκειμένου να τους απομακρύνουν οι αστυνομικοί έβγαλαν στους δρόμους κανόνια νερού, κάτι σαν τις δικές μας αύρες χωρίς να λείψουν και οι συμπλοκές.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι διαδηλωτές καθώς και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος στη βελγική πρωτεύουσα.

Τη σημερινή διαδήλωση διοργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα Εργατών (PTB, ριζοσπαστική Αριστερά).

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.