Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως θα παγώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στην απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες. 

Τη δήλωση αυτή την έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δεν θα εγκριθεί το κομμάτι της συμφωνίας με την ΕΕ για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν.

Στην ομιλία του κατηγόρησε επίσης της ΕΕ ότι τα κεφάλαια που υποσχόταν η Ένωση βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί. 

Η συμφωνία με την ΕΕ προέβλεπε ότι η κατάργηση της βίζα θα γινόταν το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε λίγο παραπάνω από  έναν μήνα. Υπό την προϋπόθεση όμως η Άγκυρα να νομοθετούσε και τα 72 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι ευρωπαίοι ώστε να δώσουν το «πράσινο» φως για να προχωρήσει η διαδικασία

Ωστόσο οι δύο πλευρές κάνουν διαφορετική ανάγνωση ως προς το τι πρέπει να εφαρμοστεί για να απελευθερωθεί η βίζα. Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ανάμεσα στα προαπαιτούμενα ένα ζήτημα που πατάει στο μαλακό «υπογάστριο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλαδή τη χαλάρωση της δρακόντειας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που χρησιμοποιείται για να μπουν στο στόχαστρο κυρίως ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι που ασκούν ενοχλητική κριτική στο καθεστώς, όπως επίσης και διάφοροι πολιτικοί κυρίως προερχόμενοι από το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών. Σε μία περίοδο που η ένταση με τους Κούρδους βρίσκεται στο απόγειό της, η βία στη γειτονική χώρα οργιάζει – καθώς οι ύποπτες βομβιστικές επιθέσεις πλέον έχουν εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο-  ο Ερντογάν απαλλαγμένος από τον μετριοπαθή Αχμέτ Νταβούτογλου, [που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους], πλέον έχει ξεσαλώσει και σηκώνει την αντιπαράθεση σε επικίνδυνα υψηλούς τόνους, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του.

 Εάν ο Ερντογάν κάνει την απειλή του πράξη παγώσει τη συμφωνία, το μόνο σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά και στη χώρα μας – συγκεκριμένα στα νησιά- θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που επρόκειτο να επαναπροωθηούν στη γειτονική χώρα.