Εβδομάδα 35 ωρών εργασίας θέλει να εισάγει η Πορτογαλία.

Εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η Πορτογαλία θεωρείτο ο «καλός μαθητής» στην ΕΕ. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως, που υποστηρίζεται από τρία αριστερά κόμματα, θέλει να εισαγάγει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.
 
Στα κεντρικά γραφεία του μεγάλου συνδικάτου SINTAP για τους δημόσιους υπαλλήλους της Πορτογαλίας επικρατεί αναβρασμός, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Ζοάο Αμπράο και η ομάδα του προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για την πρόταση που θέλει να φέρει στο κοινοβούλιο η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση και αφορά στην εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να ακυρώσουν σχετικές αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, δηλαδή την εβδομάδα εργασίας των 40 ωρών. Η απόφαση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.

Το αντίθετο, λέει ο Ζοάο Αμπράο:

Έπρεπε, για παράδειγμα, να αφήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα ανοιχτές τις υπηρεσίες, παρόλο που δεν υπήρχαν συναλλαγές με το κοινό. Αυτό προκάλεσε επιπλέον δαπάνες. Παράλληλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε νέες προσλήψεις και υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό. Η επέκταση του ωραρίου εργασίας οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε καταστροφή του δημόσιου τομέα εις βάρος των φορολογουμένων. Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία πολλοί υπάλληλοί μας έχασαν το κίνητρό τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε τα πράγματα να κυλήσουν και πάλι όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Οι συχνές απεργίες τα προηγούμενα χρόνια παρέλυσαν πολλές φορές τη δημόσια ζωή.

Το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα είχε δηλητηριαστεί. Από τότε όμως που ανέλαβαν οι Σοσιαλιστές την εξουσία τον προηγούμενο Νοέμβριο, οι σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί. Οι μειώσεις στους μισθούς ακυρώθηκαν, επανεισήχθησαν αργίες και παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας.