Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις για το νέο εργατικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, καθώς διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στην περιφέρεια.

Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα νέα ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη από τον Μάρτιο κατά ενός σχεδίου νόμου που θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο Παρίσι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα μεγάλη κινητοποίηση απ όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Όπως μεταδίδει η Le Monde, μερίδα ατόμων έσπασαν παράθυρα καταστημάτων, ενώ στη συνέχεια εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Παρέλυσε η χώρα

Οι απεργίες σε όλη τη Γαλλία προκάλεσαν έντονα προβλήματα τόσο στον εφοδιασμό των καυσίμων, καθώς υπό κατάληψη είναι πολλά διυλιστήρια της χώρας, όσο και στην ηλεκτροδότηση.

Το προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Ειδικοί σημειώνουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς όταν κηρύσσονται απεργίες, ενώ η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.

Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες.