Με μελανά χρώματα σκιαγράφησε ο προσωπάρχης του προέδρου της Κομισιόν το ενδεχόμενο να έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον και στην ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

«#G7 2017 με τον Τραμπ, την Λε Πεν, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Μπέπε Γκρίλο; Ένα σενάριο τρόμου που δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ, ο ισχυρός διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που συμμετέχει στη Σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7) που διεξάγεται στο Ίσε Σίμα (Ιαπωνία).

Αντιμέτωπος με μια «βροχή» ερωτήσεων σήμερα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το αν ο πρόεδρος της Κομισιόν συμμερίζεται τις απόψεις του διευθυντή του γραφείου του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει κι αρνήθηκε να «προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό μηνυμάτων στο Twitter».

«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι οι προκλήσεις στις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά και η G7, είναι παγκόσμιας φύσης» προσπάθησε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος τύπου, Άλεξ Βιντερστάιν.

«Δεν διακρίνω καμία προσβολή ούτε παρέμβαση σε οποιοδήποτε στρατόπεδο ούτε αναφορικά με την (προεκλογική) εκστρατεία στις ΗΠΑ, ούτε με την εκστρατεία (για το δημοψήφισμα) στη Βρετανία» απάντησε ο Βιντερστάιν όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν το tweet του Σελμάιρ θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση των Βρυξελλών στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να μην διεξαγάγει δημοσίως εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.