Η γιορτή για τους έλληνες μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο που έφεραν στους σλάβους την σύγχρονη γλώσσα τους και είναι εθνική εορτή στην Βουλγαρία στις 24 Μαίου συνδυάζεται με τον παραδοσιακό χορό αποφοίτησης των μαθητών του 12ετές γυμνασίου και ο οποίος ιδιαίτερα μετά το 1989 έχει πάρει τον χαρακτήρα και χολιγουντανής υπερπαραγωγής πέρα από το ...πατροπαράδοτο ξεσάλωμα.

Γονείς δανείζονται για την αγορά ακριβών κοστουμιών και τουαλετών,λιμουζίνες φέρνουν τους νεαρούς και τις νεαρές στα-συνήθως-ακριβά εστιατόρια για τον χορό τους.

Τα τελευταία χρόνια μια ακόμη μόδα αρχίζει να αναπτύσσεται.Σχολεία αντί να κάνουν τον χορό τους στην χώρα τους και να αγοράσουν ακριβά ρούχα και αξεσουάρ προτιμούν τριήμερα ΄η και παραπάνω μέρες στο εξωτερικό με την Ελλάδα φέτος να είναι πρώτη στις προτιμήσεις.

Έτσι φέτος σχολεία μαζικά προτίμησαν την Ελλάδα για τον χορό αποφοίτησης και βρήκαν τιμές που σε Χαλκιδική,Θάσο και Καβάλα κυμαινόταν περίπου στα 110 ευρώ για 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό ενώ στην Κέρκυρα για 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό και βραδυνό η τιμή έφτανε τα 170 ευρώ ούτως ώστε να γιορτάσουν την αποφοιτησή τους στις ελληνικές παραλίες.