Οι λιμενεργάτες της Λισαβόνας ανέστειλαν στη διάρκεια της νύχτας την απεργία που είχαν ξεκινήσει στις 20 Απριλίου, διεκδικώντας να μην καταφεύγει η εταιρία διαχείρισης του λιμανιού σε προσωρινό εργατικό δυναμικό, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την εταιρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που επρόκειτο κατ΄αρχήν να διαρκέσουν έως τις 16 Ιουνίου, ήρθησαν οριστικά σήμερα "έπειτα από την επιβεβαίωση από την ολομέλεια της συνέλευσης των εργαζομένων μελών" του κύριου συνδικάτου των πορτογάλων λιμενεργατών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι λιμενεργάτες εξασφάλισαν κυρίως τη δέσμευση για περιορισμένη καταφυγή σε προσωρινές συμβάσεις εργασίας στο λιμάνι της Λισαβόνας, καθώς και για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσα 15 ημέρες και θα έχει διάρκεια έξι ετών.

Οι διαχειριστές του λιμανιού, που είχαν ανακοινώσει ένα κοινωνικό σχέδιο τη Δευτέρα, τελικά δεσμεύθηκαν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους λιμενεργάτες και τους διαχειριστές του λιμανιού επισπεύσθηκαν την Παρασκευή (χθες) υπό την πίεση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της ημέρας.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Ναυτιλίας Άνα Πάουλα Βιτορίνο είχε εκφράσει ανησυχία "για την οικονομική βιωσιμότητα του λιμανιού της Λισαβόνας που έχει τεθεί σε κίνδυνο" από την απεργία και είχε δηλώσει ότι "η κατάσταση δεν πάει άλλο".

Σύμφωνα με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, τα φορτία τους υπέστησαν μείωση 50%, ενώ οι απώλειές τους ανέρχονταν σε περίπου 300.000 ευρώ καθημερινά.

Τον Δεκέμβριο, μια προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση είχε οδηγήσει δύο ναυτιλιακές εταιρίες, τη γερμανική Hapag-Lloyd και τη δανέζικη Maersk Line, να εκτρέψουν προσωρινά τα πλοία τους προς άλλα λιμάνια της χώρας.